vineri, 31 iulie 2015

Furtul de conţinut – ce este şi cum acţionăm dacă ni se întâmplă


Seara trecută dădeam un scroll mic pe Facebook înainte de culcare şi dau peste un articol scris de o fată, nu ştiu cine e, nu o cunosc, dar articolul începea cam aşa:

Băi, eu sunt invidioasă pe bărbaţi. Mi-e ciudă când îi văd că se trezesc dimineaţa şi-n 5 minute sunt gata de plecare pentru că ei nu trebuie să se spoiască cu fond de ten Lumiere Active Rejuvenesse Hybrid SPF 16 Matifiant Hidratant Colorant Exasperant Iritant Deloc-important, să-şi facă genele (apropo, voi aţi observat ce gene lungi şi întoarse au aştia??? Mizeriile!!!), să îşi pudreze nasul, să îşi pună protej-slip cu aromă de ocean în spume şi levănţică proaspăt culeasă din Etiopia şi nici să-şi repare cearcănele cât găleata cu un şpaclu de concealer.” *** etc

Ştiam că l-am mai citit undeva şi nu pe un blog, ci într-o carte. Aşa că am făcut puţin research. Articolul citit de mine aseară, care cică aparţine acelei domnişoare, este, de fapt, furat! Da, furat. De pe blogul Dianei cu Vanilie, Dianei Sorescu, care, din nefericire, nu se mai află printre noi de aproape doi ani... Eu am aflat de ea, din păcate, după ce a părăsit lumea noastră, datorită cărţii în care prietenii ei au adunat articolele ei de pe blog şi care a fost publicată. O citeam anul trecut pe plajă...

Revenind la oile noastre, treaba asta săvârşită de această domnişoară, nu dăm nume că nu bălăcărim lumea pe aici, se cheamă furt de conţinut şi, pare-se că se pedepseşte prin lege. Am făcut puţin research şi pe tema asta, aşa că acest articol o să-l dedic furtului de conţinut şi ce facem dacă cineva ne fură articolele cu copy-paste!

Well, se pare că de stat cu mâinile în sân nu se pune problema, pentru că există destul de multe soluţii. Conform legii, o persoană ce realizează astfel de opere literare, cum le spun ei, unde intră şi articolele de pe blogul personal, are drepturi de autor asupra lor. Dacă terţe persoane preiau articolele voastre de pe blog şi le dau copy-paste la ei pe blog, puteţi apela la următoarele măsuri:

  1. Puteţi da în judecată persoana care v-a furat articolul sau îi puteţi face o plângere penală.
  2. Puteţi contacta proprietarul site-ului care oferă găzduire (Blogspot, Wordpress) în care le explicaţi situaţia, iar ei vă evaluează cererea de ştergere a acelor articole. Durează destul de mult, dar o fac.
  3. Puteţi raporta prin Google acele site-uri, înafară de cel original, al vostru adică, care conţin articolele voastre în mod ilegal.

... şi multe alte soluţii pe care le găsiţi aici, în funcţie de categoria în care se află blogul vostru şi de timpul şi resursele pe care le aveţi la dispoziţie.

Există două situaţii în care terţe persoane pot prelua, în mod legit, conţinut de pe blogul tău. Şi anume, dacă specifică sursa şi numele autorului, adică adresa web a blogului de pe care a fost preluat, precum şi numele celui care l-a scris. Adică aşa cum veţi vedea că voi face eu la sfărşitul articolului. A doua situaţie este cea în care este preluat un scurt extras din articolul respectiv. Un paragraf, hai două, în niciun caz 90% din articol aşa cum a făcut persoana despre care vă povesteam la început.

V-aş da şi dovezile, dar nu aş vrea să-i fac trafic gratis domnişoarei pe un articol care nu este al ei. Şi ăsta este cel pe care l-am descoperit eu pentru că îl citisem în urmă cu ceva vreme, dar cine ştie câte astfel de articole mai are. Doar pentru că deţinătorul blogului de pe care iei un articol, nu mai este printre noi şi nu are cine să-ţi facă plângere, asta nu înseamnă că ai voie să furi.

În orice caz, pentru că v-am vorbit puţin de Diana cu Vanilie, vă las aici un link unde puteţi citi mai multe articole de-ale ei, link de unde a fost luat şi paragraful de mai sus, iar despre furtul de conţinut puteţi citi pe site-ul web menţionat mai sus, dar şi dacă daţi un scurt search pe Google.

Cum puteţi verifica dacă articolele voastre au fost copiate? Simplu. Cu un copy-paste a unei fraze sau a unui paragraf pe Google pentru a vedea dacă propoziţiile alea se mai află pe vreun alt blog decât al vostru.

Cum ne putem proteja de furtul de conţinut? Simplu. Nu putem. Pentru că odată ce articolele noastre au fost încărcate pe internet, având posibilitatea de selectare a textului, ele sunt automat expuse preluării ilegale.

Dar putem acţiona post-factum. Dacă descoperiţi că articolele voastre au fost furate, aveţi destule posibilităţi prin care puteţi face ceva în sensul ăsta. Dacă descoperiţi că articolele altcuiva au fost furate, articole de care sunteţi siguri că aparţin persoanei respective şi puteţi verifica asta, înştiinţaţi persoana respectivă. Cu siguranţă vă va fi recunoscătoare.

Până data viitoare, cius! :D

***Diana cu Vanilie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu