miercuri, 3 septembrie 2014

Cri, cri, cri, toamnă gri, nu credeam c-o să mai vii



Ei dragilor, iată că se duse și mult iubita vară, una dintre multele veri ce au fost și vor să vină. O vară în care m-am distrat, m-am relaxat, m-am plimbat, m-am bronzat și m-am cojit, am vizitat castele și m-am plimbat cu mașina pe autostrăzi nemțești, am mâncat mai mult decât ar fi trebuit, o vară în care nu m-am destrăbălat atât cât ar fi trebuit.

Și iaca a venit toamna și ne-a adus deja primele ploi și primele experiențe plăcute. Una dintre ele întâmplându-se chiar astăzi, 3 septembrie. Despre ce e vorba? Despre ceea ce se numește consiliere. Da, astăzi am fost consiliată în carieră. Dacă vă întrebați care carieră, o să vă răspund ”aia care o sa urmeze”, pentru că ăsta este primul pas către ea.

Acum câteva zile, am primit un mail foarte promițător, în care mi-era prezentat un proiect european dezvoltat de o firmă de HR, ce constă practic în ajutarea tinerilor de a se integra pe piața muncii. Mai concret, în anumite stagii de practică care, ulterior, să se soldeze cu un job. Part sau full time. Și am zis ”Wow! Mișto oportunitate!”. Am adunat câțiva colegi interesați și am ieșit, oficial, din zona de confort! Asta în câteva cuvinte proiectul per ansamblu, dar ceea ce am făcut azi a fost o operațiune mult mai complexă.

M-am bucurat să aflu că până să ajungem să beneficiem efectiv de internship, vom parcurge anumite etape ce ne vor ajuta sa ne definim calitățile și să ne cunoaștem lacunele, să ne descoperim abilitățile și domeniile în care trebuie să mai perseverăm. Și am pornit la treabă. Inițial, am fost puși la curent cu toate informațiile pe care eu vi le dau vouă acum, apoi am trecut printr-un workshop de dezvoltare personală, unde ne-am exersat punctele forte și ne-am depășit câteva dintre barierele proprii. Apoi am continuat către această consiliere în carieră cu care vă tot amăgesc de la începutul articolului.

Consilierea în carieră nu înseamnă să mergi la un specialist în acest domeniu și să te aștepți ca el să-ți descopere talentele și aptitudinile, să îți spună unde să te angajezi sau ce să faci în această direcție, nu înseamnă să te duci acolo și să stai cu mâinile-n sân, ”hai, dezvoltă-mă!”. Nope. Cine credea asta, o să fie dezamăgit. Să fii consiliat în carieră înseamnă să fii dispus să-ți irosești din timpul tău liber și să cooperezi cu un consilier experimentat pentru a mai adăuga câteva cărămizi la temelia carierei tale sau măcar să știi de unde să începi să construiești.

După consilierea de grup, în care am discutat despre aspectele generale ce privesc consilierea, cum trebuie să arate un CV, cum ar trebui să ne prezentăm la un interviu, care sunt abilitățile personale cele mai căutate de un angajator, factorii care intervin în luarea unei decizii în legătură cu un loc de muncă și anume timpul liber, cât de mult timp suntem dispuși să stăm separați de persoanele apropiate nouă, competențele personale și multe altele, a urmat partea cea mai importantă: consilierea individuală.

Aceasta presupune discuția cu un consilier acreditat, cu experiență, care să te ajute să îți dai seama care sunt punctele tale forte, dacă ele coincid cu cele ”populare”, ca să le zic așa, care să te îndrume către anumite domenii de lucru potrivite ție. După ce am predat prima foaie de feedback, am fost îndrumată către o sală de calculatoare unde am rezolvat câteva teste. De raționament matematic, de abilități ”funcționărești” sau cât de atent ești la detalii și cât de bine îți e dezvoltat spiritul de observație, de transfer analogic sau cât de bun ești în a face analogii între anumite domenii, în a aplica informațiile învățate într-o parte, în altă parte.

După discuția avută pe marginea rezultatelor de la aceste teste, o să mă umflu puțin în pene și o să vă spun că sunt foarte mândră de mine. Am reușit să obțin rezultate foarte bune la toate testele, ceea ce face ca potențialul meu ca viitor stagiar la HR, și nu numai, să crească considerabil. Cred că de asta aveam nevoie ca încrederea mea în forțele proprii să fie mai bine definită și ca linia zonei mele de confort să fie mai ușor modelată.

Am să închei articolul spunându-vă că, dacă aveți șansa (și dacă n-o aveți, creați-vi-o) să beneficiați de această consiliere în carieră, faceți-o cu toată încrederea! O să vă ofere o altă perspectivă asupra potențialului vostru de muncă, asupra calităților voastre, asupra targeturilor pe care vi le propuneți.

Este un lucru extraordinar că, noi, tinerii din ziua de astăzi, avem posibilitatea să fim îndrumați către locurile unde ne potrivim cel mai bine în ceea ce privește joburile, că primim sprijin din partea anumitor companii pentru a ne integra pe piața muncii și a dobândi experiență, că putem primi feedback pentru a fi conștienți de ceea ce trebuie să îmbunătățim, că suntem încurajați să facem practică, să muncim, să fim activi!

Numai cel ce nu caută, nu găsește aceste lucruri. Ele sunt acolo, ne așteaptă, dar trebuie să avem ochi să le privim…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu