vineri, 26 septembrie 2014

Abracadabra, hocus-pocus și ce mai vreți voi



-          M-am plictisit!
-          Mai citește și tu o carte. 

Asta era mama care mă îndemna foarte des când eram mai mică să ”mai citesc și eu o carte”. Dar cu o frecvență destul de mare îmi intra pe o ureche și-mi ieșea pe cealaltă. Pentru că nu-mi plăcea să citesc. Atunci când chiar o făceam dintr-un motiv misterios, era prilej de sărbătoare. Toată lumea se mira atâta, că mai că-mi venea să renunț acolo, pe loc.

Recunosc, întotdeauna mi-au plăcut cărțile. Să le admir copertele frumos aliniate, să le cumpăr, dar nu să le și citesc. Că doar ăsta e scopul pentru care cumperi o carte, nu? S-o și citești. Doar că eu nu intrasem în lumea cărților atât de adânc încât să rămân acolo forever and ever. E drept că mai găseam din când în când câte-o trilogie pe care s-o citesc cu sufletul la gură într-o săptămână, dar magia se oprea acolo. Reveneam la ritualul veșnic de a intra într-o librărie, a admira cărțile, poate pe unele le și cumpăram, dar uitam de ele din momentul în care le găseam un loc confortabil în bibliotecă. Nu e ceva cu care mă mândresc, faptul că păream incapabilă de a strecura o lectură bună în timpul meu foarte liber. Cred că era lipsa de răbdare, răbdare până descopeream firul poveștii și mă acomodam cu personajele, răbdare până ajungeam să nu mai încurc numele personajelor între ele.

Dar. Pentru că există un mare ”dar” în povestea asta. De la o vreme ceva s-a schimbat. De vreo lună încoace citesc carte după carte, poveste după poveste, mă surprind intrând în aceleași librării ca mai demult, dar cu nerăbdarea de a citi cât mai repede cartea pe care o cumpăr. Mă pomenesc că stau cu orele la un raft, cu zece cărți în brațe, neștiind pe care să le aleg, pentru că n-am destui bani în portofel încât să le cumpăr pe toate. Și când, în final, aleg cu mare greutate câteva, mă aflu într-o altă dificultate, pentru că nu știu pe care s-o încep prima!

Stau și mă gândesc ce s-a întâmplat acum o lună de m-a făcut atât de pasionată de cărți ca niciodată. Dar mi-am dat seama imediat. Cărțile s-au întâmplat. Nerăbdarea de a sări direct la jumătatea ei s-a păstrat, dar nu totdeauna primele zece pagini dintr-o carte sunt plictisitoare, și atunci când ajung la jumătate, mă uit la cotor și mă gândesc ”Wow, cât am citit! Și wow, cât mai am de citit!” Și sentimentul ăla pe care îl ai când ții în mână o carte pe jumătate citită. Și sentimentul ăla pe care îl ai când ajungi la deznodământ și nu mai prididești să afli ce s-a întâmplat cu îndrăgostiții care nu puteau fi împreună dintr-un motiv sau altul sau cine a pornit incendiul pe insula aia privată sau cine era impostorul care se dădea drept soțul tipei care era personajul principal. Sau ”the aha! moments” de pe la mijloc, când îți dai seama cum stau lucrurile de fapt. Astea toate adunate m-au făcut acum să citesc non-stop și să adun pe noptieră un număr impresionat de cărți ”în așteptare” pe care abia aștept să le descopăr.

Mama e cea mai încântată de schimbarea asta. Dorința i s-a împlinit. Și acum nu mai e dorința ei, e a mea. Vreo câțiva ani mai târziu, dar better late than never.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu